Hotel Corvus

Látnivalók és kirándulási lehetőségek

Ízelítő a környék programlehetőségeiből

Orosháza és környéke

3-4 km a városközpont, kiépített kerékpárút rendelkezésre áll.
Az orosházi Kulturális Napok előadásaira igény esetén jegyet tudunk biztosítani.
Az előadásokra történő eljutást transzferrel biztosítjuk.

A kikapcsolódni, felüdülni vágyóknak ajánlhatók a Gyopárosfürdői gyógy-és élményfürdő kültéri és beltéri élménymedencék, csúszdapark, gyermekmedencék, 50 m-es feszített víztükrű úszómedence, 8 kabinból álló szaunapark, valamint wellnesss szolgáltatások széles köre, így szolárium, masszázs, lábápolás, kozmetika, tenisz és strandröplabda pálya.

Fakultatív programok Gyopárosfürdőn és a környéken

Fogatos természetjárás
Hőlégballonozás szép idő függvényében

Falusi vendéglátás az Eszter tanyán

Magyarország délkeleti részén, Békés megyében, Orosháza és Békéscsaba között, Csorvás kisváros határában találja az Eszter tanyát, amely a tanyasi élet hangulatát idézi a körülötte lévő erdővel, 81 éves öreg eperfájával.

Az idelátogató vendégeknek lehetőséget nyújt családi, baráti, szakmai találkozók és rendezvények lebonyolítására.

Elérhetőség: Orosházáról a 47-es főúton Békéscsaba irányába. GPRS koordináták: 150-es km letérő: 46(fok) 38' 22"N ; 20(fok) 50' 52" E

Kardoskúti Fehér- Tó

kb.10-12 km

A Körös- Maros Nemzeti Park részét képező Fehér- tó nemzetközi madárrezervátum, költési hely és vonulási csomópont.
A parasztházból kialakított múzeum megtekintése mellett a tó és környéke, idegenvezetővel látogatható. Megcsodálhatók a ritka, védett madarak, a vásárhelyi pusztán élő ősmagyar fajok, a rackajuh nyáj, a szürkemarha gulya.

Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok

kb. 30 km

Az I. Ferenc József uralkodása idején alapított Magyar Királyi Állami Ménesbirtokra érkezés kisebb időutazással ér fel.
Az út Gyopárosfürdőről kb. 35-40 perc. Egész napos kiránduló program, egy csipetnyi történelem. A birtok múltja, jelene, idegenvezetői kísérettel, (igény szerint angol nyelven is) megismerhető. Meglátogatható Magyarország egyetlen lovaskocsi múzeuma, a fedett lovardában megtekinthetők a híres mezőhegyesi Nonius lovak, a program végén pedig tudásszintnek és nem utolsósorban bátorságnak megfelelően lovas programon vehetünk részt.

Nagymágocsi Károlyi kastély

kb. 20 km

A Mágocs-ér mellett álló, U alaprajzú, középrizalittal hangsúlyozott, emeletes kastélyt gróf Károlyi Imre építtette 1896-1897-ben, eklektikus-neobarokk stílusban. A kastély, illetve a hozzátartozó épületek (istálló, gloriett, csónakház, kapusház, templom) egy részét Ybl Miklós tervezte. Az arborétumszerű park festői hangulatát fokozza a 10 hektáros tó is, túlpartján pihenővel. A tó felőli oldalon, az épület előtt a Szabin nők elrablása a témája a barokkos szoborcsoporttal díszített szökőkútnak. A műkő másolat eredetije osztrák területen lehet. Az épület főbejárata előtt kedves kis szobor, a Halas fiú márványfigurája fogadja a látogatót. Érdemes szemügyre venni a kastély belső tereit, az előcsarnokot, a télikertet, a könyvtárszobát és a szalont. Bejelentkezéssel látogatható.

Kirándulás a Szarvasi Arborétumba

kb. 30-35 km

Az 1700-as években telepített park az olasz származású Bolza család nevéhez fűződik. A híres Pepi-kert területe kb.82 ha, melyből kb. 40 ha látogatható.
A kirándulás Orosházától kb. 35-40 perc az Arborétumhoz, ahol helyi idegenvezető segítségével ismerhető meg a kert története, a kivételes növénytársulások és bepillantást kaphatunk a XVIII. századi vidéki nemesség életébe is.
A séta után lehetőség nyílik egy órás hajókázásra a Holt- Körösön a Katalin II. nevű sétahajóval, a parton útközben megtekinthetők a Körös parti kastélyok és a páratlan, trópusi hangulatot idéző növény-és faóriások.

Fakultatív programlehetőség: A történelmi Magyarország közepe az arborétumtól csupán néhány km-re található, ahová kiépített turistaút vezet. Az emlékponton jelenleg egy száz éves szélmalmot, valamint a békeszerződésnek emléket állító 17 tagú szoborcsoportot tekinthetjük meg.

Kirándulás Óföldeákra

kb.52 km

Óföldeákon található egy páratlan értékű műemlék. A Dél-Alföd egyetlen gótikus temploma, az 1400 körül épült erődtemplom.

A középkori Földeák arról a Philippus diaconusról lett elnevezve, akit segít.ül 1035-ben Gellért püspök hívott a szervezés alatt álló csanádi egyházmegyébe. Az Árpád- és középkori Földeákot, a mai Óföldeákot 1845-ben az árvíz sodorta el. Lázár deák 1528 körüli Magyarországról készült térképén látható a földeáki templom rajza, valamint az azt körülvev. árok. A zömében máig fennmaradt, ma is álló templomépület középkori magja a XV. század második felében épülhetett. Annyi bizonyos, hogy 1429-ben már állt itt egy templom.

Kirándulás Dévaványára

kb.68 km

A terület a legnagyobb európai madár legnépesebb magyarországi költő- és élőhelye.
A világ 22 túzokfaja közül Európában kettő honos, ezek csak Spanyolországban, a Szovjetunió utódállamaiban és Magyarországon élnek. A magyarországi állomány jelentős részének védelmére létesítették a Dévaványai Tájvédelmi Körzetet 1975-ben.
A népi építészet formavilágát idéző, 1979-ben épített túzokmentő állomás kiállítása bemutatja e veszélyeztetett madárfaj tulajdonságait, európai és hazai elterjedését. Az épület melletti kifutókban megtekinthetők a 15-16 kilós hím, és a 4-6 kilós tojó madarak. A bemutatóház galériáján a Sárrét és a Nagykunság növény- és állatvilágát, valamint néphagyományait szemléltető kiállítás látható.

Kirándulás Szentesre

kb. 35 km

Szentesi-donáti szélmalom: Az első szélmalmokat Magyarországon a XVIII. század első felében építették. A hollandi típusú tornyos szélmalom az 1790-1800-as években terjedt el hazánkban. A legtöbb szélmalmot az Alföldön, a vízfolyásban szűkölködő Duna-Tisza közén építették. A szabadtéri néprajzi gy.jteménybe telepített szentesi szélmalmot egy tanyai gazda 1866-67-ben építtette.

Szentesi Piti-féle szélmalom: Az 1870-es években épült malom a '30-as évektől vitrola nélkül, benzinmotoros meghajtással, darálóként működött. Két pár kövét egy 8 lóerős Magyar Állami Astra motor mozgatta, mely még ma is látható az épület melletti gépházban. A '80-as években fokozták le ipartörténeti emlékből kerti dísszé.

Kirándulás Csongrádra

kb. 48 km

Csongrádi halászház: A halászatnak az utóbbi évtizedekig szerepe volt a csongrádiak életében. A halászok a "Bels.város"-nak nevezett folyóparti városrészben laktak, ahol rég tiszai hajós, hajóépít. ácsok, kubikosok éltek. Földnélküliek voltak, vagy kevés sz.l.- és veteményföldet bírtak, ennek tulajdonítható, hogy régi, földfalú, nádfedeles házaik megélték az 1950-es éveket. Az 196o-as években az Országos M.emléki Felügyel.ség Csongrád-Bels.városban 17 hagyományos jelleg. házat védetté nyilvánított. Azokat nem lehet áttelepíteni, ezért az etnográfusok más bels.városi házat választottak az emlékpark szabadtéri gy.jteményébe.
A vályogfalú, fakéményes épület a 19. századi kishalászok és kubikosok szoba-konyha-kamra beosztású lakóházát példázza. Szobájának berendezése az 1910-es évekre jellemző. A kamrában a jellegzetes kishalász eszközök: varsa, kuszakece, pöndölháló, reginás tapogató láthatók.

Kirándulás Szegedre

kb.56 km

Szegedi Dóm

A dóm a városkép egyik legjellemzőbb épülete, a XX. századi magyar egyházi építészet legmonumentálisabb alkotása, az ország negyedik legnagyobb temploma. Valamikor itt volt a történelmi városmag. A tér meghatározó épülete a fogadalmi templom, és nyaranként itt tartják a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Móra Ferenc Múzeum

A múzeum tekintélyét nagy nevű igazgatói: Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc alapozták meg. A múzeumban régészeti, történeti, természettudományi, képzőművészeti kiállítások láthatók.

Szegedi Fehér-Tó

A Fehér-tó, mely a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) részét képezi kiterjedése mintegy 14 négyzetkilométer. Az ősszikes élőhelyek már csak kis területen, szigetszerűen helyezkednek el, többi részén halastavak létesültek. Gazdag madárvilág jellemzi, mintegy 280 fajt mutattak ki a Fehér-tón fészkelő, átvonuló, téli vendég és a ritkán előforduló madarak statisztikájában.

Szegedi Vadaspark

A földrészenkénti felosztásban elhelyezett tágas kifutókban hazai és távoli tájak állatai egyaránt megtekinthetők. Néhány állatfaj, mint például a foltos hiéna vagy a víziőz, Magyarországon csak itt látható. A négy és fél hektáros dél-amerikai bemutatóban például sörényes farkas sétál, a tavakban vízidisznók úszkálnak.

Egyetemi füvészkert

A 17,5 hektáros füvészkert legváltozatosabb része az arborétum. Ezerféle fát és cserjét gondoznak itt, közülük is a legvonzóbb a kert fenyőgyűjteménye - a legöregebb magyarországi szecsuani ősfenyő is itt él.

Kirándulás Gyulára

kb.58 km

Gyulai Vár

A gótikus, tornyos várkastély 1403-1445 között épült. Az ország legépebb gótikus lakópalotáját és kápolnát is magába foglaló épület része a várfürdő is. A vár nyaranta színházi előadások színhelye.
A kastély közelében tört fel a gyógyvíz, és az egykori lovardában nyitották meg az első uszodákat, így a várfürdő is szorosan része az együttesnek. A várban ma múzeumi kiállítások láthatók, amelyek a középkori vár történelmébe és reneszánsz mindennapjaiba hívják a látogatót.
A várudvar nyaranta az ország egyik legismertebb színházi előadássorozatának színhelye.

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc (1810-93) 1795-ben épült szülőházában rendezték be az emlékmúzeumot. Az Erkel család használati tárgyai, dokumentumai és fotói láthatók, köztük a zeneszerző harmóniuma és kéziratos kottái.
Az emlékházban az Erkel család életkörülményeibe is bepillanthat a látogató: például az általuk használt konyha rekonstruált berendezése által, de végigkísérheti a zeneszerző életútját, az ő fiai zenei tevékenységét is.

Százéves cukrászda

A Százéves cukrászdát 1840-ben rendezte be első tulajdonosa, Salis András. Napjainkra eredeti bútorait restaurálták, további termeket rendeztek be, és kialakították a szabadkéményes cukrászmúzeumot.
A másfél századon át változatlanul megmaradt cukrászda saroktermének berendezése műemlék, az ebből nyíló két szalont az eredeti mintájára, biedermeier bútorokkal rendezték be. Folyosóján a régi cukrászműhely eszközeiből kis kiállítás található. A cukrászda a XIX. század közepének világát idézi.
Bár a korral öregszik, a neve Százéves marad. Korábban (száz éven át!) ugyanaz volt a neve: a XIX. század közepétől tulajdonosáról Reinhardt cukrászdának hívták.

Kirándulás Ópusztaszerre

kb.60 km

A világon egyedülálló Festy - körkép, az első magyar országgyűlés színhelye Árpád fejedelem vezetésével.
Rendkívül változatos, egész napos programban lehet része mindenkinek, ahol a kicsik és nagyok is megtalálják a "számításukat".

Ajánlott programok:

 • Festy-körkép: A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia segítségével és nézői képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját.
 • Kis Magyar Pantheon: A kiállítás a magyar történelem kiemelkedő történelemformáló alakjait mutatja be - természetesen a legkiemelkedőbb személyiségek ismertetésével.
 • Panoptikum: Szent István királytól Sissy Királynőig minden híres magyar uralkodó megelevenedik a kiállításon egy pillanatra.

További kirándulási- és programlehetőségek

 • Tótkomlósi Szlovák Tájház megtekintése:
 • Az Árpád korban épült, XIII.századi nagykopáncsi Román stílusú kápolna meglátogatása
 • Kirándulás a szabadkígyósi Weinckheim kastélyba és egyedülálló barokk kastélykertjébe
 • Kirándulás a békésszentandrási Duzzasztóhoz
 • A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum meglátogatása
 • Borkóstolás az Aradménesi borpincészet remekeiből
 • Előadások: Békés megyei Jókai Színház, szegedi Szabadtéri Játékok

Vissza a programokhoz

  Vidéki romantika

  Vidéki romantika

  Bújjanak el a világ szeme elől... Romantikus pillanatok a Dél-Alföld szívében, a Gyopárosi-tó partján

  Érvényesség: 2021.10.03 - 2021.12.23

  Minimum foglalható: 2 éj

  19 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ
  Gyopárosi relax napok

  Gyopárosi relax napok

  Kedvezményes ajánlat félpanzióval és fürdőbelépővel (szombaton éjszakai fürdőzéssel) a tökéletes feltöltődésért!

  Érvényesség: 2021.08.29 - 2021.12.24

  Minimum foglalható: 2 éj

  15 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ
  Nyugdíjas ajánlat

  Nyugdíjas ajánlat

  Nálunk a kor előny, nyugdíjas Vendégeinket speciális kedvezményekkel várjuk!

  Érvényesség: 2021.08.29 - 2021.12.24

  Minimum foglalható: 2 éj

  11 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ