Hotel Corvus

Kastélytúra az Alföldön

Egy kétnapos, közepes erősségű túra keretében az Alföld öt elfeledett kastélyát kereshetjük föl, amelyek a fővárostól alig 2 órányira találhatók.

Nagymágocsi Károlyi-kastély

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, a Mágocs-ér mellett. Szerencsés fekvésének köszönhetően, a kastély közúton öt különböző irányból is elérhető. A Károlyi család 1722-ben szerzett magának birtokot a hódmezővásárhelyi uradalomban. Nagymágocson ebben az időben egy mintagazdaságot hoztak létre, amelynek - ahogy akkor mondták - intézője, vagy jószágkormányzója Szendrey Júlia apja Szendrey Ignác volt.
Az épület tervezője és építője Ybl Miklós volt, aki a megrendelő Károlyi család kérésére eklektikus neobarokk, historizáló stílusban építette meg a kastélyt, ami ma jelenleg szociális otthon.

Károlyi Imre nagybirtokos, közgazdász, gyáros és pilóta, felsőházi tag és esszéista feleségével, Zsófia asszonnyal rendszerint csak nyaralt a kastélyban, amely 40 hektáros, arborétum szerű parkkal rendelkezik, ezen belül is kiemelkedő szépségű az Angol-kert ritka őstölgyekkel, fenyőfélékkel. A turisztikai látványosságot fokozza a kastélyhoz tartozó 10 hektáros tó.
A kastély tehát főleg nyaralóhely volt, de fűteni is lehetett. A nagyobb termekben padlófűtés volt, a világítást először gázlámpákkal, majd később gőzgéppel termelt villamos árammal oldották meg.
A Károlyi család 1910-ben a kastély első emeletén található nagytermet - a magyar gyakorlatban egyedülálló, szokatlan módon - kápolnává alakíttatta át. A grófi házaspár fiát a 8 éves korában elhunyt Károlyi Tibort ugyanis ebben a kápolnában ravatalozták fel. A kápolna padlózatát és oldalfalait fehér és fekete márványlapok burkolták, mennyezete stukkódíszítést kapott. Jelenleg egy lépcsővel ellátott fehér márvány oltár áll itt, amelyből fekete márványból készült feszület emelkedik ki. A kápolnában két szobor is található, az egyik gróf Károlyi Tibort, a másik gróf Károlyi Imrénét ábrázolja.

A sértetlen kápolna mellett eredeti pompájában maradt meg az festett és aranyozott fogadószoba, a faburkolatú ebédlő és a hall. Sokak szerint a legszebb az előcsarnok, a téli kert, a könyvtárszoba és a szalon. A turisták számára fontos, hogy a kastélynak csak bizonyos részei látogathatók.
Sokak szerint a kastély szerencséje, hogy ma szociális otthon működik benne. Az elmúlt ötven évben tíz-tizenhárom kastély tűnt el szinte nyomtalanul Békés megyében, mert az ott található értékeket, valamint tégla- és faanyagot széthordták a környékbeliek. A tapasztalatok szerint, országszerte azok a kastélyok maradtak meg jó állapotban, amelyekben valamely intézmény, gyerek- vagy szociális otthon, múzeum vagy iskola működik vagy működött. A tóalmási Andrássy- kastélyt például hosszú évekig gyereküdülőként használták.

A kastély kívülről megtekinthető, bemenni viszont csak előzetes időpontegyeztetéssel lehet: +36 63 363 005

A kastély címe: 6622 Nagymágocs, Szentesi út

Kastély Horgásztó

A Nagymágocsi Károlyi Kastély turisztikai látványosságát fokozza a kastélyhoz tartozó 10 hektáros tó.
A tó két részből áll, egy 3  ha-os náddal borított területből, valamint a 7ha nagyságú horgászterületből, melyet egy gát válasz el egymástól Észak-déli irányban kb. 850m hosszú és 50-75m szélességű, végében egy benyúló félszigettel. A víz mélysége 1- 2,2m. Horgászni  a tó  csónakház felőli oldalán lehet, mivel a másik oldalon nádfal húzódik.

A tóba 2011 óta folyamatos telepítés történik. A tóban található halfajok: ponty, amur, dévér, kárász, csuka, süllő, szürkeharcsa. A  halállomány jelentős részét a ponty képezi, mely 1,5kg-10kg-os nagyságig került telepítésre. Tórekord pontyból 12kg volt. Amurból 3- akár 20kg-ig várható fogás. Ragadozó halak kisebb mennyiségben képviseltetik magukat a tóban.
Fajlagos tilalom nincs, de pontyot 3,5kg, amurt 5kg felett azonnal vissza kell a tóba helyezni.

Horgászjegyet  napi, délutáni, éjszakai, valamint 24h-ás formában lehet váltani.
Éjszakai horgászathoz telefonos egyeztetés szükséges.
A horgászjegy hal elvitelére nem jogosít, azt külön lehet megvásárolni.

A  vízparton található  csónakház ( mely szintén örökségvédelem alatt áll), képezi a Kastélytó központját.
Itt lehet horgászjegyet váltani, valamint a büfé, és a rendezvénysátor is a csónakház közelében helyezkedik el, a wc-kel együtt.

Információ: +36 30 606 8590

Derekegyházi kastély

Szintén a Károlyiak nevéhez fűződik a Szentestől 13 kilométerre található derekegyházi kastély is. A barokk-copf stílusú kastély eredetileg földszintesnek épült még 1765-ben. A XIX. században a grófi család kedvenc nyaralóhelye ez a kastély volt. Emeletet 1869-ben húztak rá, 1932-ben pedig manzárddal látták el. Az államosítás után ezt a kastélyt is egészségügyi intézményként hasznosították. A kezdetekkor szeretetházi ápoltak éltek az épület ódon falai között, a hetvenes évek végétől pedig értelmileg akadályoztatottak otthonává vált.

A Károlyi család Derekegyházát nagyszabású uradalmi központtá építtette ki a kastéllyal, és a különböző gazdasági épületekkel. Később a századfordulón határának felét - a téglagyárral együtt - a báró Weiss Manfréd-örökösök birtokolták, akik a művelhető területjelentős részén - abban a korban rendkívül modern megoldásként - különleges, hajós öntözőrendszert építettek ki, ami a 60-as évekig működött.

A kastély címe: 6621 Derekegyház, Kossuth u. 1.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A hagyományos arisztokrácia mellett a XIX század végén megjelentek azok a nemesek, akik rangjukat az ipartelepítések és bravúros pénzügyi megoldásaik miatt kapták. Számukra a kastélyok kizárólag nyaralók voltak, ritkábban látogatták, de fontos hatalmi jelképnek számított. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kastély szobáiban elhelyezett értékes márványkandallók, amelyekben sohasem égett tűz.

A Wenckheim-kastély és kastélypark szabadon látogatható, 1954 óta természetvédelmi terület, és a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része.
Wenckheim Frigyes sem hadi érdemei miatt lett nemessé, és kastélytulajdonossá. Megrendelésére Ybl az olasz, a délnémet, és a francia reneszánsz minden ismert stílusjegyét felvonultatta építményében. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély színtiszta eklektika, tipikus stíluskavalkád, ami a művészettörténészek szerint hiteles tanúja a korszak feudális alapokon szerveződő kapitalizmusának.
Érdekes látványosság a Wenckheim-kripta, ami szintén Ybl Miklós tervei alapján készült 1850 körül. A belső tér görögkereszt alaprajzú, a központi négyzet fölülről, a tetőn átkapja a megvilágítást. Az oldalszárnyak a koporsók elhelyezésére lettek kialakítva.

Kastélymúzeumban vezetett látogatások is indulnak, amelyek a legapróbb részletekig feltárják a turisták előtt a Wenckheimek mindennapjait. Megismerkedhetnek az életvitelükkel, és a család történelmi jelentőségével.
Parksétát is tehetünk idegenvezetővel. Az ősfás park lombjai alatt, franciakert és egy évszázados szökőkút található. A parkon belül a sétaúton találjuk a kastély tavát és a szerelmesek hídját. A kastély tornyából pedig egészen szép panoráma tárul elénk.

A Wenckheim-kastélypark hivatalos látogatási rendje:
A kastélypark minden nap napnyugtáig díjmentesen látogatható a természetvédelmi szabályok betartásával. Tisztelettel megkérünk minden kastélypark látogatót, hogy a kastélypark rendjére és a tisztaságára vigyázon.

A Wenckheim-kastély hivatalos látogatási rendje:
Hétfőtől - Péntekig: 8 - 16 óráig
Szombaton és Vasárnap: 10 - 15 óráig
Előzetes bejelentkezés szükséges: Lánczi Ildikó: +36 20 770 00 24 vagy Nyemcsok Pál: +36 70 334 16 26

A kastély címe: 5712 Szabadkígyós, Áchim utca

Árpádhalom

Gróf Károlyi Alajos lánya, Károlyi Ferdinanda (gróf Berchtold Lipótné) 1897-1898 folyamán klasszicizáló, eklektikus stílusú kastélyt építtetett a faluban. Az eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és egyéb mellékhelyiségekből álló kastély a háborúkat szinte minden károsodás nélkül átvészelte, 1947-ben államosították. Előbb árvaházként kívánták hasznosítani, de utóbb a körzeti állami általános iskola és tanulóotthon kapott benne helyet. Az épület ma művelődési ház, iskola és könyvtár.
Akinek még marad erő a lábában, megnézheti a kastély közelében látható, az 1920-21-ben épült, és igazi ritkaságnak számító favázas (Fachwerk technika) római katolikus kápolnát. Építtetője szintén gróf Berchtold Lipótné volt, de tervezője a mai napig nem ismert. A magyaros, népi szecessziós stílusú egyházi épületet dr. Hanauer Árpád István váci megyéspüspök szentelte fel még 1921-ben.

A kastély címe: 6623 Árpádhalom, Árpád u. 2.

Csorvás

Csorváson az 1940-es években még négy Wenckheim-kastély volt megtalálható.
A Harruckern család az 1700-as évek végére kihalt, a Csorvás-pusztát (ekkor még így nevezték) a Wenckheim család örökölte. A puszta ebben az időben szinte csak legelőként funkcionált.

A 4 kastély közül a Rudolf majori Wenkcheim-kastély látogatható, melyet 2010-ben felújítottak.
1925-28. között Gróf Wenckheim Rudolf vadászkastélynak építtette, majd állandó lakója gróf Wenckheim Matild lett. A kétszintes manzárdtetős épület 1945-ig volt a grófnő lakhelye, azóta több funkciója volt. Jelenleg a helyi termelőszövetkezet termelési központja és irodaépülete.
Az egy emeletes épület falai feltűnően vastagok, szinte várfal jelleggel bírnak. A főbejárati eredeti kovácsoltvas kapu a két kőoszlopfővel még ma is megvan. A kastélyhoz vezető 3km-es út több mint 100 db erdei és lucfenyő fáit kidarabolták a háború után. A park 3,7 ha-ra „összezsugorodott”, de még így is a benne lévő megmaradt fák (tölgy, juhar, piros virágú vadgesztenye, papíreper) az egykori gazdagságot sejtetik. 

A kastély címe: 5920 Csorvás, Rudolf major

Vissza a programokhoz

  Gyopárosi vakáció 2 éj-től

  Gyopárosi vakáció 2 éj-től

  Nyaralás korlátlan fürdőzéssel és kedvezményekkel!

  Érvényesség: 2020.06.28 - 2020.08.30

  Minimum foglalható: 2 éj

  17 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ
  Nyugdíjas ajánlat

  Nyugdíjas ajánlat

  Nálunk a kor előny, nyugdíjas Vendégeinket speciális kedvezményekkel várjuk!

  Érvényesség: 2020.06.12 - 2020.12.23

  Minimum foglalható: 2 éj

  11 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ
  Augusztus 20-i hétvége

  Augusztus 20-i hétvége

  Augusztus 20. ismét egész hétvégére szóló élményeket, felhőtlen csobbanást és garantált szórakozást ígér!

  Érvényesség: 2020.08.19 - 2020.08.23

  Minimum foglalható: 3 éj

  22 990 Ft

  /fő/éj ártól

  További információ